Zanimljivosti

22.4.2020. | 352 prikaza 04:34
PROBA MALE MATURE NA PAPIRU U JUNU: 10 posto učenika u Srbiji ne može u potpunosti da prati online nastavu (KURIR TV)
Za učenike završnog razreda osnovne škole danas je počela onlajn proba male mature testom iz srpskog (maternjeg) jezika, sutra je test iz matematike, a u petak, 24. aprila, kombinovani test. Učenicima će svaki test biti dostupan 12 sati - od 8 sati ujutru do 20 časova. To ne znači da će učenik raditi test 12 sati, već, kada mu pristupi, radiće narednih 60 minuta, odnosno 90 minuta.
-Iz ministarstva imamo jasne signale da je ovo samo online proba, da bi učenici i nastavnici napravili presek znanja za polaganje male mature. A da će, kako sam razumela, prava proba, papirna proba, biti kakva je bila i do sada, a da će se dešavati u mesecu junu, to su za sada informacije iz Ministarstva prosvete. -kaže Jasna Janković, Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Jasna Janković smatra da je dobro što su učenici i u vanrednim okolnostima nastavili da pohađaju nastavu, da su časovi bili odlični i da su se nastavnici trudili, ali su naišli i na probleme u radu.
-Ono što smo shvatili da nije dobro je tehnička opremljenost nastavnika i učenika. Napravili smo anketu, o svemu će se tek pričati, ali za sada oko 10 posto učenika u Srbiji ne može da koristi mogućnost povratne informacije, čak iako imaju televizor, nemaju internet ili telefone koji to podržavaju. Suština je da se pomogne svim učenicima, a posebno da se vodi računa o 10 posto učenika. U osnovnoj školi imamo pola miliona đaka, ako uzmete 10 posto koji ne mogu da rade časove, to nije mali broj.-kaže Jankovićeva.
Proba male mature prvi put u istoriji odvija se online, a svrha testiranja je da učenici steknu uvid da li su napredovali do očekivanih standarda postignuća u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom.
-Ovo je dobar način zato što su moje kolege već počele da rade pripremu za malu maturu, to je sistematizacija gradiva, da vidimo šta učenik zna, oblasti koje smo radili da proradimo ponovo. Sigurna sam da će mojim kolegama koji rade sa malim maturantima ovo biti važna informacija, da se vidi dokle đaci stigli i da se vidi gde da se pojača rad.-zaključuje Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.


 

Komentari

Reklama

Preporučujemo